Minister Meryame Kitir bezoekt het FAO-programma in de Miombo bossen in DRC: “Met herbebossing pakken we structureel de klimaatverandering aan.”
Op vrijdag 10 juni bezoekt Minister Kitir samen met het Koningspaar de Miombo-bossen in Zuid-Oost Congo. De grootte van deze savannebossen bedraagt vandaag slechts 20% van hun oorspronkelijke omvang en de verdwijning ervan zet zich door in hoog tempo. Minister Kitir: “Deze bossen zijn een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverandering. Hun waarde voor de biodiversiteit in de regio is van onschatbare waarde.” De bossen zijn voor de lokale bevolking een belangrijke bron zijn voor voedsel en houtskool. Dat heeft echter ook tot overexploitatie geleid.
Om de bossen te redden en de lokale bevolking van alternatieven te voorzien, zet België met het FAO en de Congolese autoriteiten in op duurzame gemeenschapsbouw. Deze aanpak streeft naar een beter bosbeheer door lokale gemeenschappen, waarbij er ingezet wordt op het heraanplanten van gekapte bomen. Het lokale project van de FAO wil de lokale gemeenschap ondersteunen door het delen van hun expertise.
“Met de juiste expertise kunnen de lokale gemeenschappen zelf hun natuurlijke omgeving beheren. Dat ze er letterlijk de vruchten van kunnen plukken en dat ze het hout op een duurzame manier kunnen gebruiken,” aldus Minister Kitir. België steunt dit project als donor van zowel het Global Environment Facility (GEF) als het FAO. “Ik ben er trots op dat België al sinds 2007 de bosbouwprogramma’s van de Congolese gemeenschappen steunt en dat zullen wij blijven doen”, verklaarde Minister Kitir.